Welke vogel hoort niet in dit rijtje thuis? - Afbeelding

Welke vogel hoort niet in dit rijtje thuis?

De heggenmus hoort niet in dit rijtje thuis, want hij is eigenlijk geen echte mus. Hij kwam aan zijn naam omdat het een ‘klein bruin vogeltje’ is, dat op een mus lijkt. Hij verstopt zich graag in heggen en scharrelt in en onder de heg graag naar eten. De heggenmus is grijsbruin van kleur, een beetje muizig, en nogal schuw. Maar in zijn uiterlijk, eetgewoonten en gedrag is het echt een andere vogel dan de huismus en de ringmus.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar zijn snavel. Van andere mussen, zoals de huismus en de ringmus, is die dik en stomp.De snavel van een heggenmus is dun en spits. Daarom zijn heggenmussen echte insectenjagers en -eters. Ze scharrelen graag tussen wat hoopjes bladeren. (Niet wegblazen, hoor! Ga liever met een hark en een bezem aan de slag.)
Huis- en ringmussen leven vooral van zaden, die ze met hun stompe snavel goed kunnen kraken.

Ook in hun gedrag zie je echt een verschil.
De heggenmus lijkt in zijn gedrag meer op een roodborstje, heeft het wel graag gezellig met zijn eigen gezinnetje in de heg. Maar hij leeft niet in grote groepen zoals je dat wel kent van de huismus.

Nog iets anders om op te letten, is de manier van lopen. Een huismus hipt. Een heggenmus loopt nogal deftig, met een staart die op en neer wipt.

De ringmus en de huismus lijken wel wat meer op elkaar. Zelfde soort snavel, vergelijkbaar gedrag. De ringmus verschilt van de huismus o.a. door de roodbruine kop met de wangvlek.
De huismus en de ringmus staan allebei op de Rode Lijst van bedreigde Nederlandse broedvogels.

U ziet het: hoe meer u weet, hoe meer verschillen u gaat zien in de tuin. U gaat er vast nog meer van genieten!

Wilt u meer weten over tuinvogels? Dan is de gratis online beginnerscursus Tuinvogels in Nederland misschien iets voor u. In tien lessen vertellen Nico de Haan en Camilla Dreef, ambassadeurs van Vogelbescherming, u van alles over de vogels in uw tuin.

Antwoorden

12405 deelnemers

  • Uw antwoord: Huismus
    11%
  • Heggenmus
    53%
  • Ringmus
    35%