Sommige zaden zijn best hard. Hoe kan een huismus ze dan toch verteren? - Afbeelding

Sommige zaden zijn best hard. Hoe kan een huismus ze dan toch verteren?

Hij eet scherpe steentjes van de grond.
Zijn sterke snavel helpt wel met het kraken van zaden. Maar dat is meer om te zorgen dat er stukjes overblijven die niet te groot zijn om op te eten.
Ook zijn de maagsappen niet in staat om zulke harde stukjes op te lossen.
Vogels hebben geen tanden, en dus hebben zaadeters andere manieren nodig om harder voedsel te verteren.

Daarom eten ze regelmatig gruis, stenen of kiezeltjes uit de grond. De stenen wrijven tegen elkaar en tegen het gedeeltelijk verteerde voedsel als het hun maag bereikt. Deze wrijving zorgt ervoor dat de grotere stukken voedsel worden vermalen tot ze klein genoeg zijn om in de darmen van de vogel te komen. Zo kunnen alle voedingsstoffen over zijn lichaam worden opgenomen en verdeeld.

2024 is het Jaar van de Huismus. Sovon en Vogelbescherming kiezen elk jaar een vogelsoort uit die wel wat extra aandacht kan gebruiken. De huismus is één van de bekendste en meest talrijke vogels van ons land. Omdat ze altijd met z’n allen zijn, lijkt het alsof er veel huismussen zijn. Toch zijn hun aantallen sinds de jaren zeventig gehalveerd. Alle reden dus om extra onderzoek te doen naar de huismus. Want hoe meer we weten, hoe beter we ze kunnen beschermen.

Wil je meer weten over de huismus? Dan is de speciale les over huismussen echt iets voor jou. Je leert meer over het herkennen van de huismus, zijn leefgebied en eetgewoonten, hoe ze broeden en opvoeden. En je krijgt tips over wat je zelf kan doen voor huismussen in je tuin of op je balkon. Met foto's, geluidsfragmenten, video's, quizvragen en nog veel meer. Je betaalt eenmalig € 2,50 en je steunt daarmee het werk van Vogelbescherming.


 

Antwoorden

10608 deelnemers

  • Uw antwoord: Zijn maagsappen lossen de zaden op
    14%
  • Hij kraakt ze met zijn sterke snavel
    31%
  • Hij eet scherpe steentjes, die de zaden in zijn maag helpen vergruizen
    53%