Een strandloper loopt niet heel veel risico in de buurt van een zeearend. Waarom niet? - Afbeelding

Een strandloper loopt niet heel veel risico in de buurt van een zeearend. Waarom niet?

De meeste strandlopers, zoals de drieteenstrandloper en de bonte strandloper, zijn te klein. Ze wegen zo’n 50 gram. Voor een zeearend is dat niet de moeite. Die zoekt prooien die minstens 500 gram wegen. Anders kost het vangen meer energie dan het oplevert.
Het is net zoveel moeite om een grotere vogel te vangen als een kleinere. Dan zet 50 gram geen zoden aan de dijk. Dus groter gevogelte, vis, zoogdieren. Maar wel een beetje gewicht graag!

Oorspronkelijk komt de bonte strandloper uit noordelijke streken: toendra’s, kwelders, natte heide, hoogvenen en natte graslanden aan de kust. Waarom hij dan toch een strandloper heet? Omdat de waterkant of het Wad het gebied is waar de vogels in Nederland het meest gezien werden toen de naam bedacht werd. Er zijn verschillende soorten strandlopers.

Wil je meer weten over vogels zoals de zeearend? Dan is de gratis beginnerscursus Vogels in Nederland misschien iets voor jou. In tien online lessen geven onze ambassadeurs en vogelkenners Nico de Haan en Camilla Dreef je herkenningstips, leuke weetjes en veel uitleg.