Hoe komt het dat vogels soms tegen het raam vliegen? - Afbeelding

Hoe komt het dat vogels soms tegen het raam vliegen?

Alle antwoorden zijn helaas goed.
En het is natuurlijk heel vervelend als dit gebeurt. Maar wat doe je eraan?

Nou, soms kunt u inderdaad een handje helpen om drama’s als raamslachtoffers te (helpen) voorkomen.

Eigenlijk heel simpel: vogels vliegen tegen ramen die ze niet zien. Dat is het geval als een raam lucht of bomen weerspiegelt. Het gebeurt ook bij ramen tegenover elkaar, zodat het lijkt of er een vrije doorgang is. Dit zijn dus de gevaarlijkste situaties, zeker in een vogelvriendelijke omgeving. Daar liggen ook de kansen.

U kunt hindernissen aanbrengen in de vliegroute, die helpen de vogels om een omweg te kiezen en niet tegen uw raam te vliegen. Of soms heel simpel: tussendeuren dicht doen, zodat het raam geen doorgang lijkt naar buiten via het raam ertegenover.

Ook kunt u iets aan de buitenkant van het raam plakken. Bijvoorbeeld horizontale strepen met 10 cm ertussen of plakvogels. U vindt een aantal handige hulpjes in de webshop.

Misschien minder populair: uw ramen goed vuil laten worden.

Ook helpt het als u ’s avonds in huis lampen uitdoet waar u ze niet nodig hebt. Dan kunt u de vogels ook niet in de war brengen. U spaart het milieu. En met de huidige energieprijzen is het ook nog eens vriendelijk voor uw portemonnee. Driedubbele winst dus.

Weetje: alles wat u aan de binnenkant van het raam doet (zoals lamellen of zonwering) is vaak minder effectief. Immers, de weerspiegeling aan de buitenkant op de ruit blijft en de vogels zien dus de strepen of afbeeldingen op de ruit niet.

Ondanks al onze goede bedoelingen kan het nog steeds gebeuren dat een kleine vogel enorm schrikt van een roofdier, bijvoorbeeld een sperwer of een kat. En tegen blinde paniek kan natuurlijk niets of niemand op. Dus helemaal voorkomen gaat niet lukken. Maar alle beetjes helpen.

Meer uitleg en tips vindt u in het artikel op onze website.
 

Antwoorden

8114 deelnemers

  • Ze zien de ramen niet
    6%
  • Uw antwoord: Ze zien een weerspiegeling van lucht of bomen
    15%
  • Ramen tegenover elkaar lijken op een vrije doorgang
    5%
  • Alle antwoorden zijn goed
    71%