Wanneer zingen roodborstjes juist NIET? - Afbeelding

Wanneer zingen roodborstjes juist NIET?

Tijdens de rui houden roodborstjes zich een tijdje stil.

Roodborstjes ruien hun veren na het toch wel stressvolle broedseizoen. Want zijn de jongen eenmaal uitgevlogen? Dan vraagt dat om een nieuw verenpak!

De rui kost de vogels echter veel energie. Ook kunnen ze dan minder goed vliegen. En dat betekent weer dat ze zich bij gevaar minder goed en vooral ook minder snel kunnen verstoppen. Dat maakt ze kwetsbaar voor roofdieren.
Daarom houden ze zich nu liever wat gedeisd. Het is dan niet zo veilig om alle aandacht naar je toe te trekken door heel hard te gaan zingen 😊
Als de rui weer voorbij is, na de zomer, hoor je de roodborsten weer uit volle borst zingen.

Pas uitgevlogen roodborsten zie je gemakkelijk over het hoofd. Want een roodborst begint zijn bestaan als bruinborst. Een volwassen roodborst reageert furieus op roodborstige soortgenoten. De jongen moeten vooral geen agressie oproepen: dan zouden ze omgebracht worden in plaats van grootgebracht. Want hoe schattig de roodborst ook lijkt, ze kunnen soortgenoten meedogenloos aanvallen. Vandaar dat de jongen pas laat in het jaar, als ze zelfstandig zijn, langzaam naar het volwassen oranjerood verkleuren.

Gratis cursus Tuinvogels in Nederland
Vindt u dit soort informatie interessant? Dan is de gratis beginnerscursus Vogels in Nederland misschien iets voor u. In tien online lessen geven onze ambassadeurs en vogelkenners Nico de Haan en Camilla Dreef u herkenningstips, leuke weetjes en veel uitleg.


 

Antwoorden

7182 deelnemers

  • In de winter
    8%
  • Uw antwoord: Tijdens de rui
    68%
  • In het broedseizoen
    23%