Welke vogel staat erom bekend dat hij slakkenhuisjes stukslaat op een harde ondergrond? - Afbeelding

Welke vogel staat erom bekend dat hij slakkenhuisjes stukslaat op een harde ondergrond?

Een bekende eigenschap van de zanglijster is het stukslaan van slakkenhuisjes op stenen, tegels of takken, zodat hij bij het vlees kan komen. Een harde steen gebruikt hij dan als een soort van aambeeld. Als u in uw tuin allemaal kapotte slakkenhuisjes vindt in de buurt van een steen, dan is de kans groot dat er een zanglijster heeft zitten smullen.

Spreeuwen tasten de bodem van weilanden en grasvelden af, op zoek naar insectenlarven zoals van de langpootmug (emelten).
Eksters eten ze wat kunnen vinden. Het grootste deel van hun menu bestaat uit emelten, kevers, regenwormen en menselijk afval als patat en brood. Vooral in het broedseizoen, wanneer de eksters zelf jongen hebben, vullen ze hun menu aan met eitjes van andere vogels en soms ook jonge vogels.

U mag een zanglijster alleen meetellen in de Tuinvogeltelling als u 'm ook echt hebt zien zitten in uw tuin. Als u alleen de slakkenhuisjes gevonden hebt, dan jammer genoeg niet. Wel leuk om te weten dat deze vogel dan in uw tuin is geweest. Misschien ziet u 'm een volgende keer wel!
 

Antwoorden

7531 deelnemers

  • de spreeuw
    8%
  • Uw antwoord: de zanglijster
    55%
  • de ekster
    35%