Wat is er aan de hand als u uw tuinvogels met opengesperde bekjes ziet rondvliegen? - Afbeelding

Wat is er aan de hand als u uw tuinvogels met opengesperde bekjes ziet rondvliegen?

Meestal is een open bekje een teken dat ze het erg warm hebben. Dat ziet u goed bij de merel op de foto. Vogels kunnen niet zweten, ze hebben namelijk geen zweetklieren.

Vogels gaan op hun eigen manier om met de warmte. Hun lichaamstemperatuur is hoger dan bij zoogdieren, dus vogels raken minder snel oververhit als de buitentemperatuur stijgt. Bij echt warm weer sperren ze hun snavel open en halen ze snel, maar ondiep, adem. Zo proberen ze via hun tong en bek toch wat vocht te verdampen en een beetje af te koelen. Een beetje de methode hijgende-hond.

Je ziet ze ook vaker water opzoeken. Dit gedrag zien we dus ook bij vogels die niet alleen maar insecten eten, zoals bijvoorbeeld huismussen.

Wat u kunt doen om ze te helpen, is een schaaltje met water neerzetten. Zo kunnen ze lekker drinken of een bad nemen. Met een bad koelen ze niet alleen af. Ze brengen er ook hun veren mee in conditie, door bijvoorbeeld parasietjes uit het verenkleed te spoelen en te pikken.
Het is dus een aanrader om het water voor uw tuinvogels regelmatig te verversen.

Zo’n badje kunt u makkelijk zelf maken, soms met materialen die u misschien toch nog thuis hebt liggen. Kijk maar eens in het artikel voor tips.

Antwoorden

9515 deelnemers

  • Uw antwoord: Ze hebben het koud
    2%
  • Ze hebben het warm
    86%
  • Ze willen insecten vangen
    10%