Hoeveel procent van zijn lichaamsgewicht eet een boerenzwaluw erbij voor zijn trektocht naar het zuiden? - Afbeelding

Hoeveel procent van zijn lichaamsgewicht eet een boerenzwaluw erbij voor zijn trektocht naar het zuiden?

Een boerenzwaluw weegt in het broedseizoen zo’n 17 tot 18 gram. Net zoveel als twee velletjes papier en een envelop. Voor de 30-plussers onder ons: dat kun je nog steeds verzenden met maar één postzegel.

Boerenzwaluwen trekken jaarlijks op en neer naar tropisch Afrika. In de winter is er hier namelijk te weinig voedsel (grote insecten, zoals dazen en vliegen) om te kunnen overleven.
Om die trektocht naar de Afrikaanse overwinteringsgebieden te kunnen volbrengen, moeten boerenzwaluwen na afloop van het broedseizoen flink bij-eten. Onderzoekers constateerden tussen juli en september een gewichtstoename met zo’n 25% tot een gram of 22. ‘Opvetten’ noemen we dat. Die voorraad is voldoende om de eerste etappe naar het Middellandse Zeegebied te volbrengen.
Rond de Middellandse Zee eten ze weer één a twee weken flink. Daarna vliegen de Nederlandse zwaluwen door naar hun overwinteringsgebieden in Congo en omringende landen.

Om zonder tussenstop naar tropisch Afrika te kunnen vliegen, zouden zwaluwen zo’n 25 gram moeten wegen. Maar elke gram extra gewicht maakt het lastiger om snel en behendig te bewegen. Dan wordt het lastiger om aan roofdieren te kunnen ontsnappen. Vandaar dat ze in twee etappes trekken.

Verder valt op dat mannetjes makkelijker aankomen in gewicht dan vrouwtjes (eindelijk gerechtigheid!). Maar ja, mannetjes zorgen minder lang voor de jongen dan vrouwtjes, dus die mannen hebben eerder tijd en daardoor meer te eten voor zichzelf.
Jongen komen wat minder makkelijk aan: die zijn waarschijnlijk nog wat onhandiger in het vinden van het juiste voedsel.

De boerenzwaluw kunt u nu nog zien.
De huiszwaluwen zijn in augustus vertrokken.De huiszwaluwen die u in september nog kunt zien, zijn meestal doortrekkers van elders.
Hoe ziet u het verschil tussen deze twee soorten? 
Camilla neemt u mee in de video, en laat het u zien.

Wilt u meer weten over vogels in uw tuin?
Doe dan mee met de gratis online beginnerscursus Tuinvogels in Nederland. In tien lessen leert u veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. De vogellessen zijn samengesteld door onze ambassadeurs Nico de Haan en Camilla Dreef. Nico heeft bijna dertig jaar bij Vogelbescherming gewerkt en kent de vogels als geen ander. Camilla is vogelonderzoeker en fervent vogelaar. Samen leren zij u op een andere manier naar vogels te kijken, zodat u er nog meer van kunt genieten!

Antwoorden

8471 deelnemers

  • ca. 5 procent
    0%
  • Uw antwoord: ca. 10 procent
    3%
  • ca. 25 procent
    30%
  • ca. 35 procent
    64%