De noordse stern is een echte trekvogel. Hoeveel kilometer legt hij per jaar af? - Afbeelding

De noordse stern is een echte trekvogel. Hoeveel kilometer legt hij per jaar af?

Het juiste antwoord is 70.000 km. Dat is 1,75 keer de omtrek van de aarde (40.000 km). Er zijn gezenderde vogels gevolgd waarbij de teller zelfs op 90.000 kilometer in een jaar stond.

De noordse stern trekt elk jaar van zijn broedgebieden in de Noordpool naar de Zuidelijke oceaan, voor de kust van de Zuidpool om te overwinteren. Twee keer zomer per jaar, heerlijk!

Dat is natuurlijk lang geen 70.000 km. Alleen: hij vliegt niet in een rechte lijn, maar in een S-vorm, met de heersende winden mee.Niet gek voor een vogeltje van nog geen 100 gram. En ondanks al deze gevaren onderweg, gaan ze ook nog eens lang mee. Ze kunnen wel 30 jaar oud worden.
Wel logisch dus dat een autobedrijf in Nederland de naam Stern heeft gekozen. Want je kunt er alle kanten mee op, lange afstanden mee afleggen, hij is aerodynamisch, snel en heeft een groot uithoudingsvermogen. Stern is dan ook  al jaren onze trouwe partner voor het beschermingswerk van de sterns in Nederland en draagt ook bij aan de schitterende expositie De Stern op Forteiland Pampus.

Vijf sternsoorten laten u van alles ontdekken over de IJsselmeernatuur boven én onder water. Voor vogelliefhebbers is er een aantrekkelijke aanbieding voor een dagje Pampus en een bezoek aan de expo De Stern. Zeer de moeite waard!

PS: op de foto in Vogels Digitaal staat geen noordse stern, maar een visdief.

 

Antwoorden

4457 deelnemers

  • Uw antwoord: 15.000 km
    10%
  • 30.000 km
    45%
  • 70.000 km
    44%