Hoe noem je een groep uilen bij elkaar? - Afbeelding

Hoe noem je een groep uilen bij elkaar?

Een groep uilen bij elkaar noem je een parlement. De meeste uilen zitten niet bij elkaar. Met uitzondering dan van de ransuilen op de foto (en heel soms velduilen): zij zitten graag in groepen bij elkaar. Het is een oude associatie met de wijsheid van uilen in veel culturen. Vandaar de term parlement.

Er zijn meer namen voor groepen dieren en vogels, die je misschien niet meer zo vaak hoort.
Bijen leven in een volk, vissen in een school, er is een klucht patrijzen, een toom eenden, een bed oesters, een roedel honden, en dus ook een parlement uilen.

Overigens: Domela Nieuwehuis meldde in 1907 al in Het parlementarisme in zijn wezen en toepassing dat parlement een samentrekking zou zijn van de Franse woorden parler en mentir (praten en liegen). Hopelijk had hij het niet bij het rechte eind …

Wil je weten hoe je de vogels kunt helpen bij de volgende verkiezingen? Klik dan op Verkiezingen.

Wil je ook een wijze uil worden?
Dan is de online cursus Uilen in Nederland misschien iets voor jou.
Je steekt veel op over zes in Nederland broedende uilen: de bosuil, de kerkuil, de oehoe, de ransuil, de steenuil en de velduil. Je leert ze kennen en herkennen, krijgt informatie over hun jacht en hun prooien, over hoe ze broeden en opvoeden, en over waar ze voorkomen. Met veel illustraties, beeld- en geluidfragmenten en regelmatig quizvragen tussendoor. Hoe meer je weet, hoe meer je van de uilen gaat genieten!

De cursus kost € 20 voor leden van Vogelbescherming, niet-leden betalen € 25.
Klik op de Uilencursus voor meer informatie.
 

Antwoorden

10161 deelnemers

  • Jouw antwoord: Raadkamer
    42%
  • Parlement
    40%
  • College
    16%