Een koperwiek heeft allemaal spikkeltjes op zijn verenkleed. Werkt dat als schutkleur? - Afbeelding

Een koperwiek heeft allemaal spikkeltjes op zijn verenkleed. Werkt dat als schutkleur?

De patronen op hun lichaam zorgen er juist voor dat koperwieken minder goed zichtbaar zijn. Want in een omgeving met bomen, struiken en gras, ontstaan allemaal lichtplekken en schaduwen. Vogels die ook een patroon van licht en donker hebben, zijn daardoor juist beter verborgen dan wanneer ze effen zouden zijn. Het is een mooie vogel, die zijn naam dankt aan de koperkleurige oksels en flanken. Vooral in de vlucht is dat goed te zien.

Spreeuwen zijn alleen in de winter gespikkeld, maar dan met lichte spikkels op een donkere achtergrond. In de zomer zijn ze zwart met een combinatie van mooie glimmende kleuren, als paars, groen en petroleumblauw.

Koperwieken zijn in de winter regelmatig (in groepjes) te vinden in weilanden, boomgaarden, bossen, parken en tuinen. In Nederland zijn ze te zien van september tot mei. Broeden doen ‘onze’ koperwieken in Scandinavië. 
Ze eten graag bessen. Duindoorn is populair, maar ook de bessen van hulst, lijsterbes en kardinaalsmuts eten ze graag. 

Als u dus bessenstruiken in uw tuin hebt, bestaat er een kans dat u de prachtige koperwiek mee kunt tellen in de Nationale Tuinvogeltelling.
Telt u ook een half uurtje mee? 
 

Antwoorden

6542 deelnemers

  • Nee, maar ze zijn te vlug om snel gevangen te worden door roofdieren.
    3%
  • Uw antwoord: Ja, hij leeft in een omgeving met veel schaduwen en valt dan juist minder op
    69%
  • Nee, die spikkeltjes zijn vooral voor het vinden van een partner
    27%