Sommige dames hebben een luxeprobleem. Hun man bouwt meer nesten en zij mag het nest uitkiezen waar ze in wil broeden. Welke vogelman moet zich zo uitsloven? - Afbeelding

Sommige dames hebben een luxeprobleem. Hun man bouwt meer nesten en zij mag het nest uitkiezen waar ze in wil broeden. Welke vogelman moet zich zo uitsloven?

Het gaat hier om de winterkoning.
De broedtijd is van half april tot in juli. Er zijn meestal twee legsels per jaar, van elk 5-7 eieren. Daar broedt het vrouwtje 13-15 dagen op.
Het mannetje bouwt een aantal nesten, soms wel tot acht nesten. Die zijn bolvormig, met veel mos. Aan de zijkant zit een opening. Het liefst kiest hij een plekje dat een beetje beschut ligt. Het vrouwtje kiest dan één nest uit om in te broeden.

Als het vrouwtje op de eieren zit, probeert het mannetje nog een ander vrouwtje te interesseren voor één van de overgebleven nesten. Tja, anders heeft hij al dat bouwen voor nop gedaan …
Alleen: bij dat volgende nest is hijtijdens de broed- en nestperiode wat minder zorgzaam. Hij helpt alleen in het huishouden bij het eerste nest. De andere dames moeten zich in die periode maar zonder hem redden.

Als de jongen uitgekomen zijn, blijven ze 15-19 dagen op het nest. 9 tot 18 dagen na het uitvliegen worden de jongen nog gevoerd door beide ouders. De vader helpt in die periode wel bij meer groepjes jongen tegelijk. Met hun fijne snavel zijn winterkoningen heel goed in staat om kleine insecten, rupsen, spinnetjes, larven en zaadjes te eten. Ook kunnen ze allerlei eiwitrijk gedierte peuteren uit kleine spleten zoals een boomschors.

Een beetje trouw is dus ver te zoeken. Het leven is kort, en er is geen tijd te verliezen. Nageslacht! Daar gaat het om! Je blijft je verbazen over deze kleine bijzondere vogels. Je gaat ze vast anders bekijken nu je dit weet.

Wil je meer weten over tuinvogels? Doe dan mee aan de gratis online beginnerscursus Tuinvogels in Nederland.
In tien lessen leer je tuinvogels en hun geluiden herkennen. Van huismus tot kramsvogel en van koolmees tot zanglijster. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes om te leren kijken en te genieten van vogels in jouw tuin.
 

Antwoorden

8071 deelnemers

  • Heggenmus
    21%
  • Roodborst
    13%
  • Jouw antwoord: Winterkoning
    46%
  • Zanglijster
    17%