Waar broedt een staartmees?  - Afbeelding

Waar broedt een staartmees?

Staartmezen bouwen altijd hun eigen nest. Dat is dan een grote, stevige bol, met een zij-ingang op het zuiden. Die bol verankeren ze stevig tussen takken. Man en vrouw bouwen samen aan het nest.

Hoe bouwen ze hun nest?
In twee tot vier weken tijd gaan de staartmezen aan de slag met mos, planten- en dierenharen en spinnenwebben. De buitenzijde camoufleren ze met korstmossen. De binnenkant stofferen ze met veel veren, lekker zacht. In dicht struikgewas of tussen jong naaldhout heeft hun nest de meeste kans op succes. Als ze een nest maken in een meer open omgeving, is er een groot risico op roof of vernieling door gaaien of eekhoorns. Dan kunnen ze weer van voren af aan beginnen.

Lange staart?
Wat nog bijzonder is om te weten, is dat ze geen rekening houden met hun lange staart bij het maken van een nest. Daarom moet het vrouwtje haar staart bij het broeden zowat opvouwen op haar rug. Vaak komt zo’n vrouwtje er daarom behoorlijk verfomfaaid uit, of soms zelfs met een geknakte staart.

Opvoeden met de hele familie
Staartmezen krijgen vaak hulp van soortgenoten, die helpen met het grootbrengen van de jongen. Dat zijn vaak verwante staartmezen.
Sowieso zijn staartmezen erg sociaal: ze leven buiten het broedseizoen in gezellige groepjes die ook samen slapen – lekker warm dicht tegen elkaar aan.

Gratis cursus
Wil je meer weten over tuinvogels? Dan is de gratis beginnerscursus Tuinvogels in Nederland misschien iets voor jou. In tien online lessen geven onze ambassadeurs en vogelkenners Nico de Haan en Camilla Dreef je herkenningstips, leuke weetjes en veel uitleg.
 

Antwoorden

7329 deelnemers

  • Jouw antwoord: In een bol tussen takken
    41%
  • In een oud spechtennest
    4%
  • In een mezenkastje
    4%
  • Alle drie de antwoorden zijn mogelijk
    49%