Het is alweer bijna moederdag. Wie brengt zijn vrouw geen ontbijt op bed? - Afbeelding

Het is alweer bijna moederdag. Wie brengt zijn vrouw geen ontbijt op bed?

De koekoek heeft geen nest en broedt niet zelf. Ze krijgt dus geen ontbijt op bed.

Koekoeken leggen vanaf mei één of enkele eieren in de nesten van andere vogels, de waardvogels. In totaal legt een koekoek 8 tot 12 eieren per seizoen. Best veel eigenlijk...

Een vrouwtjeskoekoek specialiseert zich in een bepaalde vogelsoort of -familie. De eieren lijken sterk op die van de waardvogel (dat is de vogel waarvan de koekoek het nest kiest). Zo zijn er 'heggenmus-koekoeken' en 'karekiet-koekoeken'. Tegenwoordig vormen kleine karekiet, heggenmus, graspieper, witte en gele kwikstaart de belangrijkste 'pleegouders'. Het vrouwtje haalt een ei van de waardvogel uit het nest en daarvoor in de plaats komt haar eigen ei. Het koekoeksjong werkt de andere eieren of kuikens uit het nest en verlaat het nest na zo'n 17-18 dagen. Dan wordt hij nog 2 à 3 weken gevoerd door de veel kleinere waardvogels. Een bijzonder gezicht, zo'n kleine vogel die zich drie slagen in de rondte werkt om dat grote jong te blijven voeren.

Roofvogelmannen, zoals de torenvalk en de slechtvalk, verzorgen hun vrouw goed in de broedperiode en als de jongen klein zijn. Je ziet dit ook voor de camera’s van Beleef de Lente.

Wilt u meer weten over vogels? Dan is de gratis beginnerscursus Vogels in Nederland misschien iets voor u. In tien online lessen geven onze ambassadeurs en vogelkenners Nico de Haan en Camilla Dreef u herkenningstips, leuke weetjes en veel uitleg.

 

Antwoorden

9615 deelnemers

  • Slechtvalk
    7%
  • Uw antwoord: Koekoek
    88%
  • Torenvalk
    4%