Kan een scholekster zwemmen? - Afbeelding

Kan een scholekster zwemmen?

Je ziet ze vaak statig, op hoge oranje-roze poten, door het land lopen. Met hun lange oranje snavel zoeken ze naar voedsel. Zelden zie je ze zwemmen. Toch kunnen ze dat wel.

Vooral scholeksterkuikens kunnen goed zwemmen en zelfs duiken, als de nood aan de man is.

Volwassen scholeksters zijn wel gezien op zoek naar eten op mosselbanken, bij het overzwemmen van geultjes. Ook gebruiken ze het zwemmen soms als afleidingsbeweging om hun jongen te beschermen. Als een volwassen scholekster zwemt, is dat vaak alleen. Het is behoorlijk zeldzaam dat je dat ziet van een groep scholeksters bij elkaar.

De scholekster is te vinden in natuurgebieden, boerenland en bebouwing. Hij ontbreekt alleen in bosrijke streken en kleinschalig cultuurlandschap.

Als u de scholekster en andere weidevogels wilt helpen, denk dan eens aan vogelvriendelijke zuivel. Dat is zuivel van boeren die voedsel, ruimte en bescherming bieden aan de vogels op hun kruiden- en insectenrijke land. Zij voldoen aan onze eisen voor vogelvriendelijke zuivel. Vogelbescherming heeft een handig overzicht gemaakt. Kijk op www.zuivelwijzer.nl en ontdek waar bij u in de buurt vogelvriendelijke zuivel te koop is. 

Antwoorden

8171 deelnemers

  • Nee, want hij heeft geen zwemvliezen
    9%
  • Nee, het is een steltLOPER
    33%
  • Uw antwoord: Jawel, maar hij doet het niet zo vaak
    56%