Soms jagen vogels samen met andere vogels. Met welke andere vogels jagen lepelaars? - Afbeelding

Soms jagen vogels samen met andere vogels. Met welke andere vogels jagen lepelaars?

Lepelaars jagen wel samen met aalscholvers. Ze kunnen prima samenwerken. Vaak beginnen ze alleen, maar soms gaan ze als groepjes samenwerken.

De lepelaars maken samen een rijtje of een cirkel. Ze drijven al lopend de garnalen of vissen in het nauw. Met de zenuweinden aan de binnenkant van hun snavel en in hun keelhuid ontdekken ze de vissen door de trillingen en de druk. Als ze dat merken, klappen ze hun snavel dicht en gooien hun kop naar achteren. Smakelijk eten!
Aalscholvers jagen zwemmend. Ze vormen een cirkel en duiken onder. Zo drijven ze vissen naar het centrum.
Ze zorgen er dus allebei voor dat er een groepje prooi bij elkaar komt.

Aalscholvers zijn vaak wel wat sneller en pikken de buit voor de snavels van de lepelaars weg. Maar als er voldoende vangst is, is er genoeg voor iedereen.Lepelaars werken trouwens niet alleen samen met aalscholvers, maar bijvoorbeeld ook met reigers. Het blijft fascinerend, wat vogels doen en kunnen!

In deze tijd van het jaar vertrekken de lepelaars naar het zuiden. Via de Franse en Spaanse moerassen trekken ze naar de winterkwartieren langs de West-Afrikaanse kust en het gebied ten zuiden van de Sahara. Al zijn er door de zachtere winters ook steeds meer lepelaars die in Nederland (proberen te) overwinteren.

Vindt u dit soort informatie interessant? Dan is de gratis beginnerscursus Vogels in Nederland misschien iets voor u. In tien online lessen geven onze ambassadeurs en vogelkenners Nico de Haan en Camilla Dreef u herkenningstips, leuke weetjes en veel uitleg.

Antwoorden

6786 deelnemers

  • Ooievaars
    14%
  • Uw antwoord: Aalscholvers
    57%
  • Futen
    27%