Wie hoort niet in dit rijtje thuis? - Afbeelding

Wie hoort niet in dit rijtje thuis?

De bosbesuil hoort niet in dit rijtje thuis. Hij is een prachtige, kastanjebruine nachtvlinder, en dus geen vogel. Hij overwintert als vlinder, en laat zich tijdens milde winterdagen nog wel eens zien. Het is geen bedreigde soort. De bosbes is een van de vele waardplanten van deze soort. Dat betekent dat de vlinder op deze plant eitjes legt, en dat rupsen er graag van eten. De rupsen komen dus direct bij hun eten uit het ei. Vandaar de naam.

De Vlinderstichting bundelt de deskundigheid in Nederland en Europa over vlinders en libellen. Ze maakt zich sterk voor het behoud en herstel van vlinders en libellen in Nederland en Europa. De Vlinderstichting voorziet iedereen die wil meehelpen aan het beschermen van vlinders van de juiste informatie. Zo wordt het ‘vlindereffect’ steeds groter. Dit jaar bestaat De Vlinderstichting 40 jaar.

De prachtige appelvink is, met zijn bovengemiddelde formaat en sterke snavel, de krachtpatser onder de vinken. Uit onderzoek is gebleken dat hij met zijn snavel een drukkracht van 50 kilogram kan uitoefenen. Een kersenpit kan hij zonder moeite kraken. De soort is schuw en waakzaam, en brengt het grootste deel van de tijd hoog in grote bomen door. Zijn verborgen gedrag en onopvallende geluid maken de appelvink al met al best moeilijk waar te nemen.

De braamsluiper is, zoals u misschien al aan de naam ziet, een vogel die meestal onopgemerkt blijft. Zo zingt hij vooral de weken rond Koningsdag uitgebreid, en is hij de rest van het jaar bijzonder zwijgzaam. Erg bontgekleurd is de braamsluiper niet. En maar weinig vogelsoorten hebben zo'n witte keel; verder alleen de grasmus. Dat maakt de braamsluiper niet zo moeilijk te herkennen voor wie er een denkt te zien in het struikgewas.

Wilt u meer weten over vogels? Neem dan eens een kijkje in de Vogelgids op onze website. Daar vindt u meer dan driehonderd in Nederland voorkomende vogelsoorten. Per soort vindt u informatie over herkenning, leefwijze, verspreiding & aantallen en (juridische) bescherming.


Foto's bosbesuil: Kars Veling en Jurriën van Deijk van De Vlinderstichting
 

Antwoorden

8614 deelnemers

  • Uw antwoord: Appelvink
    10%
  • Bosbesuil
    81%
  • Braamsluiper
    8%