Waar heeft een kuiken van een wilde eend de beste overlevingskans? - Afbeelding

Waar heeft een kuiken van een wilde eend de beste overlevingskans?

De kuikens hebben de beste overlevingskans op oevers met hoge vegetatie. Lekker verstoppen helpt!

2020 was het Jaar van de Wilde Eend. Extra aandacht voor een soort die (in dit geval haast onopgemerkt) toch flink achteruit is gegaan. Heel veel mensen hebben eendenkuikens geteld en de omstandigheden vastgelegd.

Kuikens die op land werden gezien, hadden bijvoorbeeld een grotere overlevingskans dan kuikens op het water. Oevers met hoge vegetatie zorgden voor een hogere overlevingskans dan oevers met lage of helemaal geen vegetatie.
Ook bleken kuikens het in helder water slechter te doen dan in troebel water. Er is de laatste decennia veel veranderd aan de waterkwaliteit en mogelijk zijn kuikens in helder water beter zichtbaar voor (onderwater)roofdieren. Dit zijn theorieën die in de toekomst verder uitgezocht kunnen worden.

Als u kijkt naar de antwoorden hierboven, wordt de overlevingskans met elk volgend antwoord dus steeds een beetje beter.
Op de website vindt u een uitgebreidere toelichting.

Het Jaar van de Wilde Eend is een samenwerking van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door het Jaap van Duijn Vogelfonds en de Stichting Bettie Wiegman Fonds. 
 

Antwoorden

6053 deelnemers

  • Uw antwoord: In helder water
    7%
  • In troebel water
    21%
  • Op oevers met hoge vegetatie
    70%