Waarom gebruiken spreeuwen kruiden zoals fluitenkruid als nestmateriaal?  - Afbeelding

Waarom gebruiken spreeuwen kruiden zoals fluitenkruid als nestmateriaal?

Voor een goede ontwikkeling moeten eieren op een hoge, zo constant mogelijke temperatuur blijven. Grassen in het nestmateriaal bleken net zo goed te isoleren als kruiden. Ook roofdieren laten zich niet op een dwaalspoor brengen door kruiden in het nest. En van fluitenkruid gaan jonge spreeuwen ook niet beter fluiten. Kortom, kruiden in het nest lijken de ouders te stimuleren bij het uitbroeden van de eieren.

Onderzoekers constateerden dat spreeuwenjongen uit nesten met kruiden een betere conditie hadden dan jongen uit nesten zonder kruiden. Ze troffen in spreeuwennesten o.a. duizendblad, berenklauw, fluitenkruid, vlier, zevenblad en wilg aan.

De verklaring ligt waarschijnlijk in de geur die kruiden afgeven. Veel van de gebruikte kruiden verspreiden vluchtige stoffen. Van sommige kruiden is bekend dat ze een ontstekingsremmende en kalmerende werking hebben. Het verschil tussen nesten met en zonder kruiden was het grootst aan het begin van de broedtijd. Tegen het uitkomen van de eieren was het verschil kleiner. Dat loopt gelijk op met de afname van de geurintensiteit. Verse kruiden geuren immers meer dan verlepte. Hoe het proces precies werkt, hebben de onderzoekers nog niet ontrafeld. Maar spreeuwenouders lijken beter voor hun eieren te zorgen als zij kruiden in het nestmateriaal hebben verwerkt. Een gevalletje van doping bij vogels? Wie weet.

Wilt u meer weten over tuinvogels? Dan is de gratis beginnerscursus Tuinvogels in Nederland misschien iets voor u. In tien online lessen geven onze ambassadeurs en vogelkenners Nico de Haan en Camilla Dreef u herkenningstips, leuke weetjes en veel uitleg.
 

Antwoorden

7461 deelnemers

  • dat isoleert beter dan grassen, zodat de eieren langzamer afkoelen
    25%
  • dat stimuleert de ouders bij het uitbroeden van hun eieren
    9%
  • de kruidengeur brengt roofdieren op een dwaalspoor
    63%
  • Uw antwoord: fluitenkruid geeft de jongen een voorsprong bij het leren fluiten
    1%