Welke vogel haalt op lange afstanden de hoogste gemiddelde snelheid per uur? - Afbeelding

Welke vogel haalt op lange afstanden de hoogste gemiddelde snelheid per uur?

Alle drie deze vogels zijn kampioenen op hun eigen terrein.

De slechtvalk is de snelste vogel ter wereld, maar dan vooral in korte duikvluchten. Dan kan hij een snelheid bereiken tot boven de 350 km per uur.

De noordse stern is kampioen lange afstanden. En dan niet in snelheid, maar wel in afstandskilometers. In een jaar trekt hij wel 70.000 kilometer. Dat is bijna twee keer de omtrek van de aarde. Deze vogel broedt in Nederland.

De gierzwaluw haalt op lange afstanden de hoogste gemiddelde snelheid, wel 170 km per uur.
Een fascinerende vogel, die zijn naam dankt aan het gierende geluid dat hij maakt bij het vliegen.
Hij is bijna altijd in de lucht. Alleen niet tijdens het broeden. Dat gedrag heeft ertoe geleid dat hij alleen nog maar kleine – maar sterke - pootjes heeft, die hij vooral gebruikt om aan (rots)wanden te hangen en naar het nest te kruipen.
Ook al zijn eten vangt hij in de lucht. Hij is specialist in het vangen van insecten in volle vlucht. Daarvoor zoeken gierzwaluwen meestal de luchtlagen op waar op dat moment de meeste insecten in vliegen. Dat kan best op een flinke hoogte zijn.

In de afbeelding ziet u afwisselend de gierzwaluw, de noordse stern en de slechtvalk.

Houdt u van dit soort weetjes? Dan is de gratis beginnerscursus Vogels in Nederland misschien iets voor u. In tien online lessen geven onze ambassadeurs en vogelkenners Nico de Haan en Camilla Dreef u herkenningstips, leuke weetjes en veel uitleg.

 

Antwoorden

8968 deelnemers

  • Uw antwoord: Slechtvalk
    23%
  • Noordse stern
    28%
  • Gierzwaluw
    48%